Waarom zitten de doppen vast aan de verpakking?

Om zwerfafval te voorkomen is het vanaf juli 2024 voor fabrikanten verplicht om de plastic dop aan de verpakking vast te maken. Friesche Vlag heeft ervoor gekozen om niet te wachten en heeft nu al enkele verpakkingen van onze melk voorzien van een nieuwe vastzittende dop.

Naast het reduceren van het zwerfafval, is dit ook een verbetering voor het recycle proces. Bij de afvalverwerking wordt het afval eerst gesorteerd om alles op de juiste manier te kunnen verwerken. Doordat de doppen vastzitten aan de verpakkingen, raken de doppen minder snel kwijt in het sorteringsproces en kunnen de pakken gemakkelijker in zijn geheel gerecycled worden.

Steeds weer een stapje in de goede richting!

Bij Friesche Vlag staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Ook wij realiseren ons dat we sporen op de aarde achterlaten. Ons doel is daarom om onze impact zoveel mogelijk te verminderen; van de productie van onze heerlijke producten tot aan de materialen waarin het verpakt wordt. We zijn er nog niet, maar we zetten elke dag weer een stapje in de goede richting. www.frieslandcampina.com

Onze ambitie: 100% Recyclebare verpakkingen in 2025

We hebben al veel duurzame initiatieven en hier houdt onze ambitie niet op. In 2050 willen we nóg een stap verder zijn, namelijk 100% circulaire verpakkingen. Een circulaire verpakking kan steeds opnieuw gerecycled worden, zodat er steeds weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.

Overstap van glas naar PET

Dit jaar wordt de traditionele glazen fles van Friesche Vlag vervangen door een verpakking van gerecycled plastic.

Bijna alle Friesche Vlag Halvamel en Goudband flesjes* zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. Onze flesjes worden gemaakt van het plastic van gerecycled plastic flessen. Onze flesjes kunnen zelf ook weer worden gerecycled in het afvalsorteercentrum door na gebruik de dop erop te plaatsen en het folie te verwijderen. Daarna worden ze weer gerecycled tot nieuwe flessen en andere plastic producten.

*fles uitgezonderd de folie en de dop. Hier wordt nog aan gewerkt!

Friesche Vlag Balance

Onze enige, niet volledig recyclebare, fles (excl. folie en dop) is van onze Balance. Deze fles (excl. folie en dop) is gemaakt van 89% gerecycled materiaal. De overige 11% is een mix van zuurstof barrière en ‘nieuw’ PET materiaal. Deze zuurstof barrière is nodig omdat Balance 0% vet heeft en dus gevoeliger is voor smaak verandering door zuurstof.

Help mee!

Het recyclen van de flesjes kunnen we niet alleen, hier hebben we hulp bij nodig! Bijvoorbeeld met het verwijderen van de folie, want de folie is nog niet recyclebaar. Als de folie nog om het flesje zit, herkent de afvalsorteermachine het plastic flesje niet. Het flesje wordt dan niet optimaal gerecycled en dat willen we voorkomen.

Verwijder de folie van het flesje en plaats de dop terug op de fles. Dan mag zowel het flesje mét dop als de losse folie bij het plastic afval. We zijn achter de schermen druk bezig om ook de folie recyclebaar te maken!

Maar waarom de folie om de fles?

Naast dat de folie belangrijke informatie zoals de productnaam, ingrediënten en barcode bevat, draagt de folie ook bij aan de houdbaarheid van het product. Het label bedekt de hele fles en houdt zo licht tegen. Hierdoor blijft de smaak van onze Friesche Vlag producten langer goed en voorkomen we voedselverspilling.

Duurzamere verpakking

We streven ernaar onze verpakkingen steeds duurzamer te maken. We gebruiken steeds minder verpakkingsmateriaal en het materiaal dat we gebruiken, wordt steeds verder verduurzaamd.

Recycling van drankenkartons

Onze drankenkartons zijn recyclebaar. In Nederland kunnen gemeenten gebruikte verpakkingen apart inzamelen om te worden gerecycled. Hoe er wordt ingezameld, verschilt per gemeente. Kijk op de website van uw gemeente hoe verpakkingen in uw gemeente worden ingezameld.

Hernieuwbaar plastic

Onze drankenkartons hebben een plastic sluiting en een dun plastic laagje dat het pak vloeistofdicht maakt. Voor de hoeveelheid plastic die we voor onze pakken nodig hebben, wordt hernieuwbaar plastic ingekocht, dat is gemaakt van biomassa in plaats van fossiele grondstof (olie). Hiermee stimuleren wij de duurzame productie van hernieuwbaar plastic.

FSC

Onze pakken bestaan voor het overgrote deel uit karton. Dit karton wordt gemaakt van FSC gecertificeerd karton. Het FSC keurmerk geeft de zekerheid dat het hout, dat als grondstof voor het papier wordt gebruikt, afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. FSC (Forest Stewardship Council) is wereldwijd dé organisatie die zich inzet voor verantwoord beheer van bossen, zodat economische, ecologische en sociale belangen in balans zijn.

Meer informatie over FSC is te vinden op www.fsc.nl