Historie Friesche Vlag

Friesche Vlag bestaat al sinds 1913 en is opgericht door een groep ondernemende Friese boeren. Sinds 1919 staat Friesche Vlag bekend als dé koffieverrijker van Nederland, voor thuis en op het werk. Naast de bekende koffiemelk, zoals Halvamel, Goudband, Balance en Completa, ontwikkelde Friesche Vlag ook heerlijke opschuimmelk en gecondenseerde melk. Sinds kort heeft Friesche Vlag ook een plantaardige opschuimmelk in het assortiment, Barista Haver. We nemen je graag verder mee door de geschiedenis van Friesche Vlag.

 1. Oprichting

  Friesche Vlag mag nooit ontbreken

  In 1913 werd een groep Friese boeren verantwoordelijk voor de oprichting van de allereerste melkfabrieken onder de naam 'Friesche Vlag'. Als gevolg hiervan werd 'Friesche Vlag' het oudste zuivelmerk van Nederland. 

 2. Friesche Vlag logo

  Friesche Vlag logo

  Al sinds de oprichting heeft Friesche Vlag een logo bestaande uit een ruitvorm met daarin een cirkel, waarbinnen een wapperende vlag van Friesland te zien is.

 3. Houdbare melk

  Friesche Vlag Goudband

  In eerste instantie werden de fabrieken gebruikt om melk te verwerken tot gecondenseerde melk, die langer houdbaar was.

 4. Friesche Vlag Goudband

  Friesche Vlag Goudband kar

  In 1932 werd de eerste koffiemelk geproduceerd. Deze kreeg de naam Friesche Vlag Goudband.

 5. Friesche Vlag Balance

  Balance in je leven

  In 1988 introduceerde Friesche Vlag een nieuwe lijn binnen koffiemelk, de balance. Een magere en lichte koffiemelk met 0% vet.

 6. Friesche Vlag paraplumerk van Friesland Foods

  Friesche Vlag paraplumerk van Friesland Foods

  In 2000 werd Friesche Vlag het paraplumerk van Friesland Foods

 7. Fusie

  FrieslandCampina

  In 2008 fuseerde Friesland Foods met Campina tot FrieslandCampina.

 8. Opschuimmelk

  Opschuimmelk

  In 2016 werd de Latte opschuimmelk geïntroduceerd. Deze melk werd in samenwerking met barista's bedacht en ontwikkeld en is speciaal om mee op te schuimen. Zodat je zelf in een oogwenk de lekkerste melk-koffies creëert. Genieten maar!

 9. PET-fles

  PET fles

  In 2021 verandert Friesche Vlag alle koffiemelk productverpakkingen van glazen fles naar 100% gerecyclede PET fles voor een verlaging van de CO2-voetafdruk. 

 10. Friesche Vlag Barista haver

  Friesche Vlag Barista haver

  In 2022 introduceert Friesche Vlag de Barista haver, een 100% plantaardige haverdrank die speciaal is ontwikkeld met barista's om op te schuimen. 

Foto van tafel waarop een percolator staat en mensen appeltaart eten.